Äntligen hemma!

Mat till en 12 månaders bebis

Många mammor och pappor har ofta många frågor om vad man ska mata en 12 månaders bebis med. Ett tvivel hos föräldrar brukar vara vad en 12 månader gammalt bebis bör äta, däribland råder tvivel kring fast mat, övergång från modersmjölk till välling och överlag hur barnets utveckling kan stimuleras genom kosten. Här ges svar på vad en 12 månader gammal bebis kan äta.

Rekommenderad kost vid 12 månaders ålder

Från 12 månaders ålder bör en bebis gradvis börja äta fast mat precis som de vuxna. En balanserad kost för barnet kommer innehålla följande:

  • Helmjölk: Under barnets första 12 månader är det nödvändigt att hålla koll på såväl antalet som tiden mellan amningstillfällena, förslagsvis med pålitliga smartklockor eller påminnelseappar . Läs vidare om amning och hur ofta barnet behöver ammas för att optimalt ställa in klockan. Från och med 12 månaders ålder kan däremot barnet börja dricka helmjölk och mejeriprodukter, såsom mjuka ostar och yoghurt. Barnet ska gradvis gå över till fast mat och endast ammas vid behov.
  • Baljväxter och potatis: Baljväxter är viktiga i barnens diet eftersom de är fettfattiga men rika på mineraler och vitamin B. De är också livsmedel som ger mycket järn, en mycket viktig mineral i barnens näringsintag.
  • Spannmål (bröd, ris, kakor): Spannmål tillhandahåller de grundläggande näringsämnen som 12 månaders barn behöver; järn, vitamin C, mineraler och proteiner. Allt som behövs för en frisk och idealisk utveckling. Dock är spannmålens främsta fördel dess rika innehåll av B-vitaminer, särskilt B1, B2, B3 och B6. De innehåller även ansenliga mängder fiber och fosfor.
  • Kött, fisk och ägg: Alla är viktiga och är källan till protein och järn som är viktiga för att barn ska kunna utvecklas och växa.
  • Frukt och grönsaker: Frukt och grönt ger barn vitaminer, mineraler, fiber och dessutom är kalorihalten så låg att övervikt förebyggs.
bard