
Att hantera syskonsvartsjuka när familjen växer
Att se sin familj växa är en av livets största glädjeämnen, men det kan också innebära nya utmaningar. En av de vanligaste är syskonsvartsjuka. Jag minns själv hur det kändes när vi väntade vårt andra barn – en blandning av pirrig förväntan och en gnagande oro för hur storebror skulle reagera. Skulle han känna sig bortglömd? Skulle han tycka om sin nya lillebror? Det är helt naturliga funderingar, och du är inte ensam om dem. Syskonsvartsjuka är en normal reaktion, men med förståelse, förberedelse och massor av kärlek kan vi hjälpa våra barn att navigera denna stora förändring och lägga grunden för en fin syskonrelation.
Syskonsvartsjukans många ansikten och varför den uppstår
Syskonsvartsjuka är egentligen ett lite missvisande ord, för det handlar oftast inte om att det äldre barnet ogillar det nya syskonet. Snarare är det en reaktion på den stora omställningen som sker i familjen. Helt plötsligt ska mammas och pappas uppmärksamhet, tid och famn delas med en ny liten person som dessutom kräver väldigt mycket. Det äldre barnet kan känna sig åsidosatt, oroligt för att förlora sin plats och sin trygghet. Detta kan yttra sig på många olika sätt: en del barn blir utåtagerande och arga på bebisen, kanske försöker knuffa eller nypa. Andra blir mer inåtvända, ledsna eller klängiga. Vissa barn regredierar och vill plötsligt ha napp igen, bli matade eller börjar kissa på sig trots att de varit torra länge. Det kan också visa sig som en överdriven, nästan påträngande, omsorg om bebisen. Kom ihåg att alla dessa reaktioner är normala och ett tecken på att ditt barn försöker hantera stora känslor.
Ofta bottnar dessa ‘illasinnade’ handlingar, som Trygg-Hansa beskriver det på ett insiktsfullt sätt, i en rädsla för att själv bli bortglömd, snarare än i brist på kärlek till syskonet. Åldersskillnaden mellan syskonen kan också spela in. Beteendevetaren Elisabeth Schönbeck menar att en åldersskillnad på minst tre år kan vara att föredra, eftersom mycket tätt födda barn, till exempel två blöjbarn, kan innebära en extra krävande situation där båda barnen har stora behov av uppmärksamhet samtidigt som de ännu inte kan kommunicera sina behov fullt ut. Detta kan, enligt Schönbeck i en informativ artikel på Familjeliv, förstärka konkurrensen, särskilt om det yngre barnet utvecklas snabbt och ‘kommer ikapp’ det äldre.
Förbered ditt barn (och dig själv!) på det nya familjelivet
En av de viktigaste sakerna du kan göra för att mildra syskonsvartsjukan är att förbereda det äldre barnet på vad som komma skall. Börja prata om bebisen i magen i god tid. Låt barnet känna på magen, titta på ultraljudsbilder (om ni har) och berätta på ett enkelt och positivt sätt om den nya familjemedlemmen. Försök att involvera barnet i förberedelserna, kanske genom att låta hen vara med och välja en leksak till bebisen eller hjälpa till att göra iordning bebisens sovplats. Pampers.se erbjuder flera bra tips på hur du kan hjälpa ditt äldre barn att hantera överraskningen med ett nytt syskon, bland annat genom att uppmuntra lek där barnet får öva på att ta hand om en docka.
Böcker om att få syskon kan vara ett fantastiskt verktyg. Det finns många fina berättelser som tar upp både glädjen och de lite svårare känslorna på ett barnanpassat sätt. Att läsa tillsammans ger också en mysig stund där ni kan prata om vad som händer. Om det äldre barnet ska byta rum för att bebisen ska få plats, se till att göra det i god tid innan bebisen kommer, så att det inte kopplas direkt till den nya ankomsten. Prata också om vem som ska ta hand om det äldre barnet när du är på BB och vad ni ska göra tillsammans när du och bebisen kommer hem. Det är också klokt att förbereda barnet på att en nyfödd bebis mest sover, äter och skriker – inte en färdig lekkamrat från dag ett! När ni förbereder för bebisens ankomst och kanske fokuserar på inköp till den nya familjemedlemmen, glöm inte bort att även det äldre barnet kan behöva känna sig speciellt. Kanske kan en liten överraskning, som ett par nya fina skor för kommande äventyr eller en gemensam aktivitet, hjälpa till att förstärka känslan av att vara uppmärksammad och älskad.
Jag minns när jag väntade mitt andra barn. Vi pratade mycket om ‘bebisen i magen’ och storebror fick hjälpa till att välja kläder och tvätta dem. Vi läste böcker om att bli storebror varje kväll. Det jag tror var allra viktigast var att vi ofta pratade om allt roligt han skulle kunna lära bebisen när den blev lite större, och hur viktig han var som storebror. Det tog inte bort all svartsjuka, men jag tror absolut att det hjälpte honom att känna sig delaktig och betydelsefull.
När bebisen är här – att skapa trygghet och delaktighet
Bekräfta barnets känslor
När bebisen väl har anlänt är det viktigt att fortsätta vara lyhörd för det äldre barnets känslor. Psykologen Malin Bergström betonar vikten av att låta ‘fula känslor’ komma ut, men utan att agera på dem. Det betyder att det är okej för ditt barn att säga att bebisen är dum eller att hen önskar att den inte fanns – det är starka känslor som behöver få ett utlopp. Din roll är att bekräfta känslan (‘Jag förstår att det känns jobbigt och annorlunda nu när bebisen är här’) utan att döma, men samtidigt vara tydlig med att det inte är okej att göra bebisen illa. Försök att inte bli arg, eftersom det kan förstärka barnets känsla av att vara mindre älskad, vilket Babyhjälp.se belyser i sin artikel om syskonsvartsjuka.
Vikten av dedikerad egentid
Något av det absolut viktigaste du kan ge ditt äldre barn nu är dedikerad egentid. Det behöver inte vara långa stunder, men regelbunden, ostörd tid där bara du och ditt äldre barn gör något tillsammans betyder oerhört mycket. Kanske en lässtund när bebisen sover, en liten promenad bara ni två, eller att ni bygger med klossar medan den andra föräldern tar bebisen. Dessa stunder fyller på barnets kärlekstank och försäkrar hen om att hen fortfarande är lika viktig och älskad. Det hjälper barnet att lättare acceptera att din uppmärksamhet ibland måste riktas mot bebisen.
Involvera syskonet i omsorgen
Att involvera det äldre barnet i skötseln av bebisen kan också vara ett bra sätt att främja en positiv relation och minska svartsjuka. Låt barnet hjälpa till med enkla saker, som att hämta en blöja, sjunga en sång för bebisen eller klappa försiktigt på huvudet. Ge massor av beröm för hjälpen! Men tvinga aldrig barnet om hen inte vill. Som barnpsykologen Jenny Klefbom nämner i en givande chatt hos TV4, är det viktigt att styra barnets händer och visa hur man ‘klappar fint’ istället för att slå, särskilt med mycket små syskon. Detta bör göras lugnt och utan att bli arg.
Säkerheten först
Säkerheten kommer alltid först. Lämna aldrig ett mycket litet barn ensamt med en bebis, även om det äldre barnet verkar kärleksfullt. Små barns impulskontroll är inte färdigutvecklad, och en klumpig kram eller ett utforskande nyp kan oavsiktligt skada bebisen. Det handlar inte om illvilja, utan om att de helt enkelt inte förstår sin egen styrka eller bebisens skörhet. Var observant och närvarande för att kunna guida och skydda båda barnen. Detta skyddar inte bara den lilla, utan också storasyskonet från onödig skuld.
Bygga broar istället för murar – långsiktiga strategier för syskonkärlek
Undvik jämförelser – se varje barns unikhet
En av de gyllene reglerna för att främja en god syskonrelation och minska rivalitet är att aldrig jämföra dina barn med varandra. Varje barn är unikt och behöver känna sig älskat och uppskattat för den det är. Fokusera istället på att lyfta fram varje barns individuella styrkor och intressen. Kanske är ett barn en hejare på att rita medan det andra älskar att bygga med lego. Uppmuntra deras olikheter! Webbplatsen Att vara mamma poängterar vikten av att få varje barn att känna sig speciellt och rättvist behandlat.
Hantera syskonbråk konstruktivt
Syskonbråk är en naturlig del av livet, och faktiskt en viktig arena för barn att lära sig konflikthantering, kompromiss och förhandling. Försök att inte alltid gå in och agera domare så fort en konflikt uppstår. Uppmuntra dem istället att försöka lösa problemet själva. Du kan behöva guida dem genom att hjälpa dem sätta ord på sina känslor och behov (‘Jag ser att du blev arg när Maja tog din bil. Maja, kan du berätta varför du ville ha bilen?’). Rulla vagn-podden har ett helt avsnitt dedikerat till hur man som förälder kan hantera bråk och minska rivalitet på ett konstruktivt sätt. Självklart ska du ingripa om bråket blir fysiskt eller om någon blir väldigt ledsen.
Skapa positiva familjeminnen tillsammans
Skapa medvetet positiva stunder tillsammans som familj. Det kan vara allt från fredagsmys med film och popcorn till gemensamma utflykter eller spelkvällar. Traditioner och rutiner där alla känner sig delaktiga och har roligt tillsammans stärker familjebanden och skapar positiva minnen som väger tyngre än de oundvikliga konflikterna. Att ha roligt tillsammans som familj är ett råd som ofta återkommer från experter, bland annat i värdefullt material från Nationwide Children’s Hospital (även om sidan är på engelska är råden universella och mycket användbara).
Att hantera känslan av otillräcklighet som förälder
Känslan av att inte räcka till för sina barn är något många flerbarnsföräldrar brottas med. Det är en helt normal känsla när man försöker balansera flera barns olika behov och samtidigt ta hand om sig själv och hemmet. UR Play-programmet ‘Fatta familjen: Hur ska jag räcka till för mina barn?’ belyser just denna problematik på ett igenkännande sätt. Var snäll mot dig själv och kom ihåg att du gör så gott du kan. Det handlar inte om att ge exakt lika mycket till varje barn hela tiden, utan om att se till att varje barn känner sig sett, älskat och att deras behov blir mötta över tid.
Konkreta tips för att främja syskonkärlek
Här är några konkreta tips som kan hjälpa till att minska rivalitet och främja en god syskonrelation:
- Fördela din tid och uppmärksamhet så att varje barn regelbundet får odelad egentid med dig.
- Ha tydliga och konsekventa familjeregler för hur ni behandlar varandra (t.ex. inga slag, inga elaka ord).
- Respektera barnens personliga utrymme och ägodelar. Lär dem att fråga om lov innan de lånar något.
- Uppmuntra samarbete och lagarbete genom gemensamma lekar eller uppgifter där de får hjälpa varandra.
- Var en god förebild genom att själv hantera konflikter på ett respektfullt sätt.
En investering i framtiden – syskonrelationens ovärderliga gåva
Att hantera syskonsvartsjuka och bygga en stark syskonrelation är sällan en snabb lösning. Det är en process som kräver tålamod, förståelse och en hel del aktivt arbete från oss föräldrar. Det kommer att finnas dagar då det känns som att du bara släcker bränder och medlar i konflikter. Men jag lovar dig, det är värt det.
Försök att lyfta blicken och se det långsiktiga perspektivet. Även om det kan vara kämpigt just nu, lägger du grunden för en av de viktigaste och mest varaktiga relationerna i dina barns liv. Ett syskon kan vara en lekkamrat, en tröstare, en bundsförvant och en vän för livet. Den där speciella kopplingen som syskon har är verkligen en gåva. Om svartsjukan är mycket intensiv, långvarig, eller om du känner dig osäker på hur du ska hantera situationen, tveka inte att söka stöd hos BVC eller en barnpsykolog. De kan erbjuda värdefull vägledning.
Så, ta ett djupt andetag. Du gör ett fantastiskt jobb! Fortsätt att möta dina barn med kärlek, förståelse och tålamod. Påminn dem (och dig själv) om att er familj är ett team. Med tiden kommer svartsjukan att blekna och istället kan en stark och kärleksfull syskonrelation blomstra. Och det, kära du, är en av de vackraste sakerna man som förälder kan få uppleva.
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Sömnlösa nätter
18th augusti 2019
Gravid vecka 1-3
5th mars 2019