Äntligen hemma!

Så klarar du av vardagen – som tvåbarnsförälder

Att bli förälder för första gången är en väldigt omtumlande känsla. Man känner stor lycka och allt känns spännande, men det sker också en hel del förändringar som man kanske inte var beredd på. Många tror att det då blir enklare när andra barnet kommer, eftersom man redan har “gått genom det” tidigare, men trots det är det många som ändå har svårt att hantera den tvåbarnschock som kan uppstå.

Det finns flera tips och trix som man kan använda sig av för att kunna hantera livet som tvåbarnsförälder mycket enklare. Det kan t.ex. handla om att man anlitar läxhjälp i Stockholm för att hjälpa det äldre barnet med hemläxor eller att man styr upp vardagen med tydligare rutiner. Här nedan finner du våra absolut bästa tips på hur du kan få vardagen att gå runt, även med två små (eller större) barn.

Äta middag tillsammans – Måste en av er stå upp när det är dags för middag för att vagga bebis? Inte nu längre. Med en babysitter placerad bredvid bordet kan bebisen vaggas medan du njuter av middagen i lugn och ro och kanske lyssnar på vad det större syskonet har fått göra på förskolan/skolan.

Dags för nattning – Att natta två barn är ett stort problem för många föräldrar, speciellt om man behöver göra det ensam. Rekommenderat är att man anpassar nattningen efter de rutiner som de äldre barnet redan har. De är lättare att rucka på bebisens rutiner, som ännu inte är inlärda, än att handskas med en övertrött (eller för pigg) 3 åring.

Kvalitetstid – Båda barnen kommer att behöva tid tillsammans med dig, men hur ska man lyckas med detta? Passa på att amma eller flaskmata bebisen medan du läser saga för det äldre barnet. Förhoppningsvis somnar då bebisen under tiden och alla får en mysig stund.

Komma iväg i tid – Har ni allt för svårt att komma iväg eller vara på plats i tid? Att komma utanför dörren med alla påklädda är ett ordentligt jobb som kräver multitasking på hög nivå. Ett tips är att du börjar med att klä på det äldre barnet först. Placera sedan barnet redo och klar i vagnen och öppna upp dörren för att förhindra att barnet blir för varmt och därmed gnälligt. Klä sedan på dig själv och sist bebisen. Bebisar blir mycket snabbt överhettade och därför är det bäst att ta bebis sist. Under tiden du klär på dig själv och storasyskonet kan du ha bebisen i en babysitter eller en bärsjal/bärsele.

Förhoppningsvis kommer dessa fyra tips att göra din vardag med två barn lite enklare, lite smidigare och lite gladare. Som förälder gäller det att vara väldigt uppfinningsrik och hitta på knep

som passar för både en själv och för barnen.

bard