Äntligen hemma!

Så fixar du festen till 1-årskalaset

Att anordna en födelsedagsfest eller tillställning är inte alltid det lättaste och ännu svårare blir det när man dessutom har en pipig 1-åring på sin arm. Den stora dagen är här och din lilla guldklimp ska äntligen fylla sitt allra första år. Många tycker att 1-årsdagen är lite extra speciell och vill därför se till att göra kalaset så bra som möjligt. Kanske klämmer man i lite extra och bjuder in både familj, släktingar och vänner på en och samma gång.

Att ordna barnkalas är väldigt kul, men blir betydligt svårare när man ständigt blir avbruten. Under föräldraledigheten är dessutom inte ekonomin alltid den bästa heller, vilket gör att det kan kännas som mer än ett “problem” med att ordna fest. Här kan du dock läsa om våra bästa tips på hur du håller nere kostnaderna samtidigt som du får till festen i ett kick.

Så lyckas du

Planering – Se till att du börjar planera i så god tid som möjligt. Sätt upp en lista med allt som behöver göras och i vilken ordning som det ska utföras. På så sätt ser du vad du kan förbereda långt innan själva kalaset. Det kan t.ex. vara att beställa dekorationer från dintarta.se eller förbereda genom att hyra lokal om så önskas.

Inbjudningar – Även inbjudningarna bör du få iväg i så god tid som möjligt och nej, det är inte fräckt att be om ett “sista-svar-datum”. Sätt datumet så du har tid på dig att anpassa mat eller godsaker.

Ballonger – billigt men bra – Det finns få saker som fixar festen så mycket som snygga ballonger. Har du en stram ekonomi så satsa på ballonger i överflöd. Visst krävs det lite vassa lungor för att blåsa upp alla, men när du är klar har du både dekorationerna klara och en lika tjock plånbok.

Mat som passar till många – Ett vanligt missförstånd är att man tror att man måste bjuda på en storslagen buffé för att festen ska bli bra, men så är inte fallet. Satsa på korv med bröd (alla älskar det) och avsluta med en god tårta. Har du tid och ork är kanelbullar alltid väldigt uppskattat hos både vuxna så väl som barn.

Skippa onödiga prylar – Att beställa mängder med festartiklar kan naturligtvis vara väldigt kul, men är helt onödiga kostnader. Se vad du har i det egna köket istället och använd dig av det du har.

Skaffa barnvakt! – Finns det möjlighet för mormor och morfar att ta 1-åringen en stund för att du ska kunna planera och dekorera klart inför festen? Utnyttja då det! Har du inte möjlighet till barnvakt så kom ihåg att alla medel är tillåtna. Sätt på babblarna på repeat på tv:n eller låt barnet sitta och pyssla och känna på alla serpentiner medan du förbereder tårtan.

bard