Äntligen hemma!

Att vara mamma

Att vara mamma är ett av de viktigaste jobben i världen. Hur man än väljer att se på det är det ett heltidsjobb som inte nödvändigtvis slutar när barnet fyller 18. Mamma är man nämligen genom hela livet och när man har bestämt sig för att bli förälder har man tagit på sig ett väldigt stort ansvar. Först och främst tar man hand om ett barn som växer i ens mage, man ser till att ge barnet allt man kan under graviditeten och ta hand om sig själv så att barnet kan utvecklas till att bli en perfekt människa. Därefter tar man hand om barnet utanför kroppen under så många år.

Det är dock inte alltid som det är lätt att vara mamma och det finns många hinder som man kan möta på vägen – oavsett om det handlar om uppfostran eller så kanske barnet är sjukt och man står inför en situation man aldrig förut hade kunnat tänka sig. Man kanske blir ensamstående eller så var man ensamstående från start, man kanske får tvillingar och helt plötsligt orkar man inte med på samma sätt som man trodde man skulle göra eller så blir mamman själv sjuk.

Många tycker att det är fantastiskt att vara mamma men det är lika vanligt att man tycker att det är jobbigt. Livet är ingen dans på rosor och att vara mamma är ett av de viktigaste jobben i världen, men det är även ett av de svåraste. Man är alltid tillgänglig för en annan människa och ofta sätter man sina egna behov åt sidan. Det är helt enkelt klart att det är svårt ibland.

Ta hand om dig själv

Som mamma är det viktigt att du tar hand om dig själv. Först och främst förtjänar du att må bra men det är även en förutsättning för att du ska kunna ta hand om dina barn på ett bra sätt. Det är okej att be om hjälp när man behöver det och det är okej att ta en paus från sina barn ibland, att anlita en barnvakt och vara den person som man var innan dess att man blev mamma. Unna dig en dag på spa och köp den där klänningen från odd molly som du så länge har drömt om. Genom att ta tid över till att ta hand om dina egna behov kan du bli en bättre mamma. Som mamma behöver man inte alltid sätta sig själv i andra hand. Även om dina barn är det viktigaste du har förtjänar de även en mamma som mår bra. Att vara mamma är inte alltid lätt och det är därför mycket viktigt att man hittar en balans där du också kommer i fokus.

bard