Äntligen hemma!

Barnets första tid i hemmet

Den första tiden med barnet i hemmet är en salig blandning av nervositet, oro och stor lycka! Att bli förälder kan verkligen bjuda på en riktig känslomässig berg och dalbana och vardagen förändras helt i samma sekund som man kliver innanför dörren. Det är viktigt att ni som familj får en så bra första tid tillsammans som möjlig, t.ex. genom att förbereda er lika mycket för hemmets tid som ni förbereder er för förlossningen.

Redan innan barnet kommer bör ni prata igenom vem som ska göra vad. Prata även om vilka förhoppningar ni har på den första tiden hemma och er relation i övrigt. Att dela upp sysslorna i hemmet kan minimera risken för att ni får onödiga konflikter sinsemellan och på så vis kan njuta mer av den första tiden. Det kan t.ex. handla om vem som ska ta hand om städningen, inhandlingen av mat, köpa hem nyhetstidningen, vem som ska vara vaken med bebisen på natten och vem som ska ta hand om matlagning och tvätt. Det kan låta som en onödig grej att planera så detaljerat, men sanningen är att när bristen på sömn tar över är det lätt att känslorna också svämmar över kanten.

Kom ihåg att det inte finns några måsten när man är nybliven förälder, förutom att ta hand om barnet såklart. Du behöver inte ta emot hela släkten som vill komma och titta på den lilla och du behöver inte heller ha samma standard i hemmet som du brukar ha. Försök att ta dagen som den kommer, då barn är väldigt oförutsägbara och gör endast de saker som känns rätt och bra för er alla.

bard