Efter förlossningen

Toalettproblem

Du har med största sannolikhet fått höra att det kan vara lite obehagligt att gå på toaletten efter att du har varit med om en förlossning. Obehagligt är däremot inte alltid rätt ord att använda. För många kan det bli en riktig chockfaktor första gången som man ska gå på toaletten efter att barnet är ute.

Det vanligaste är att det är problem att både kissa och göra “nummer 2”. När du kissar kan det svida riktigt ordentligt, speciellt om du har blivit sydd efter förlossningen. Att ta i och trycka kan för många göra fruktansvärt ont och det är inte ovanligt att man behöver hålla en binda mot slidan i samband med toalettbesöket för att ens kunna använda musklerna och trycka på. Det är viktigt att du skapar dig kunskap om hur kroppen efter en förlossning kommer att kännas och må. På så sätt är du bättre förberedd på vad som kommer.

En barnmorska finns med under hela graviditeten för att ge råd och vägledning. Var inte tveksam över att kontakta din barnmorska om du har frågor. Du har möjlighet att få råd gällande allt som har med en graviditet och förlossning att göra, och inte bara förberedelsen innan.

bard