Äntligen hemma!

Sömnlösa nätter

Ett litet barn sover mest hela tiden, men sällan på nätterna. Under dagarna är det helt lugnt i huset och på kvällarna är det full fart som gäller. Ett spädbarn sover väldigt mycket av olika anledningar, men man brukar säga att det vanligaste är att bebisen behöver sömn mellan 16 till 19 timmar per dygn. Som mest brukar spädbarnet kunna sova i 4-5 timmar, men eftersom alla barn är olika så kan även detta variera. Vissa spädbarn sover längre och andra betydligt mindre.

Den främsta anledningen till att spädbarn vaknar dag som natt är för att de är hungriga. Det är alltså maten som styr bebisens sömn.

Ett spädbarn kan inte skilja på natt och dag. Bebisen kommer att sova när den är trött och vara vaken när den känner för det. Det är du som förälder som måste försöka styra och få in en rytm, men du kan inte förvänta dig att du kommer att lyckas med detta under den första tiden. Ha tålamod, även om de vakna nätterna håller på att göra dig knäpp. Innan du vet ordet av är bebis 13 år och vägrar gå upp förrän klockan 12.00 på förmiddagen.

bard