Äntligen hemma!

Bli en hemmaförälder

Kanske har du alltid vetat att du vill vara hemma länge med barnen, eller är det något som har smugit sig på under mammaledigheten? Planen att ni är hemma 7-8 månader var och sedan skolar in barnet på förskolan kanske inte längre känns lika självklar som den gjorde under graviditeten. “Alla” skolar in så tidigt, ändå är det något som skaver. Ska den där pyttelilla människan vara borta från dig hela dagarna, i en lokal med många andra barn? Och du sitta på jobbet och längta ihjäl dig? Kan det verkligen vara meningen att det ska vara så? Om du känner på det sättet är du knappast ensam. Många väljer dock att gå emot sin magkänsla, antingen det beror på att de av ekonomiska skäl inte har något val, eller för att de inte vet hur de ska kunna göra annorlunda i ett samhälle där allt går ut på att arbeta och förverkliga sig själv.

Om ni är två vuxna och den ena har jobb, går det i de flesta fall att klara sig ett tag på en inkomst plus föräldrapenning och barnbidrag. Det kräver förvisso ofta en del uppoffringar, men i längden är det värt det för de flesta. Du får möjlighet att ge ditt barn en mjuk start i livet, med en lång hemmatid innan det är dags för förskola med allt vad det innebär. För även om många barn älskar sin förskola, är det också en rätt tuff miljö med många barn som alla har sina behov och sina personligheter och personal som förvisso kan vara hur bra som helst, men ändå är just det: personal. En ettåring har inte ett behov av att gå på förskolan, utan det är föräldrar som har behov av att arbeta – och staten som har behov av att folk arbetar och betalar in skatt. Det lilla barnets behov av stimulans och sociala kontakter får ni via öppna förskolan och genom att träffa familj och vänner eller gå till parken.

En sak är viktig att tänka på ifall det kommer syskon och du blir hemma i flera år, nämligen pensionen. När din inkomst uteblir under flera år är det klokt att du och din partner börjar pensionsspara så att du inte missgynnas som pensionär för att du tagit hand om barnen. Kanske känner du att ni inte har råd att pensionsspara just nu, men det är viktigt att du gör det. Om du inte kan det på en gång, gör det så snart du har en aldrig så liten inkomst igen och se till att kompensera för den tid du har varit hemma. Det vinner du på i längden. För även om du tänker dig att din partner kommer att få pension så att ni klarar er, är det svårt att veta hur livet ser ut om 30-40 år.

bard