Graviditet

Det första symptomen

Går du i tankarna om att skaffa barn eller börjar du känna att kroppen inte riktigt beter sig som vanligt? För vissa kan en graviditet till en början gå helt obemärkt förbi, medan andra får symptom nästan direkt efter befruktningen har ägt rum. Ingen graviditet är den andra lik, men trots det så finns det några symptom som är ständigt återkommande.

Symptomen som kommer att listat är endast fingervisningar. Det kan mycket väl vara så att du är gravid utan att du har några av dessa symptom. Det kan naturligtvis även vara åt andra hållet. Du upplever ett flertal graviditetssymptom men är inte gravid. Om du aktivt försöker att bli med barn är det inte ovanligt att uppleva symptom varje månad, även fast mensen kommer som ett brev på posten. Är du osäker ska du dock alltid ta ett graviditetstest för att försäkra dig om hur det ligger till.

Vanliga graviditetssymptom

  • Dina bröst känns spända och ömma. Kanske har de till och med vuxit en bh-storlek eller två? Ömma och svullna bröst är ett mycket tidigt tecken på graviditet.
  • Du blir illamående. Illamåendet kan hålla i sig hela dagen, men de flesta vittnar om att morgonen och kvällen är värst.
  • Ditt smaksinne förändras. Maten smakar inte längre lika gott eller så smakar den ingenting alls.
  • Många tror att en ökad kissnödighet endast uppstår längre in i graviditeten då barnet är stort nog att trycka på kissblåsan. Så är däremot inte fallet. En ökad kissnödighet är ett vanligt och första symptom på att du väntar barn.
  • De allra flesta vet att utebliven mest är det mest tydliga tecknet på graviditet. En utebliven mens kan dock bero på andra saker också, t.ex. stress eller hård träning/dieter. Om din mens uteblir och du har haft oskyddat samlag bör du dock ta ett test så snart som möjligt. Detta graviditetstecken är det absolut vanligaste.
  • Får du en liten blödning några dagar innan mens? Då kan du ha fått en nidblödning. En nidblödning är en liten blödning som uppstår i samband med att ägget fäster sig i livmodern. Många förväxlar denna blödning med att man har fått mens, men skillnaden är stor. Nidblödningen går över snabbt och är vanligtvis mycket sparsam.
  • Kan du inte längre kliva på bussen eller tunnelbanan på morgonen utan att få kväljningar? Då kan du vara gravid. Ett tidigt symptom är att luktsinnet förändras och saker som du tidigare inte tänkt på kan nu lukta riktigt, riktigt illa.
  • Att känna yrsel är mycket vanligt i samband med graviditet. Yrseln beror på att blodtrycket i kroppen förändras. Du kan få yrsel av både högt och lågt blodtryck. I vissa fall kan yrseln bli så kraftfull att du känner dig svimfärdig.
bard