Graviditet

Gravid vecka 1-3

Under de tre första graviditetsveckorna är det inte ens säkert att du är medveten om att du är gravid. Ägglossningen har precis skett och ett ägg har farit genom äggledaren för att sedan fästa sig i livmodern. I vissa fall kan en liten nidblödning uppstå, men det är inte alla som upplever en sådan. Det kan kännas obehagligt att blöda tidigt i en graviditet, men en nidblödning är sparsam och ingenting som man behöver oroa sig över. Det är endast ett tecken på att ägget har fäst sig.

De tidiga symptomen på graviditet kan börja visa sig under dessa veckor. Det kan t.ex. handla om att du får ömma bröst, känner ett illamående eller att du får som en molande mensvärk. Det är inte ovanligt att många kvinnor misstar dessa symptom för att mensen är på gång. Ömma bröst och molande mage går för många hand i hand med just menstruationen.

En graviditet brukar pågå i ungefär 280 dagar och detta motsvarar 40 veckor. För att göra skillnad på de olika perioderna som graviditeten har delar man in dessa i första, andra och tredje trimestern.

Det händer i kroppen

Ett vanligt missförstånd är att befruktningen sker i livmodern, men befruktningen sker faktiskt i äggledaren. Om ägget blir befruktat kommer det att fästa sig i livmodern när det väl har hittat ner. Detta brukar ta ungefär 3-4 dagar från och med befruktningstillfället. Eftersom det är mycket svårt att på något sätt kunna fastställa när befruktningen ägde rum så brukar man istället räkna från och med den sista mensens första dag.

Ägget har ingen direkt koppling till ditt näringsintag, som när ett barn får näring via navelsträng och moderkaka. Under den här perioden får ägget sin näring från den så kallade gulesäcken. Gulesäcken förser ägget och även det framtida fostret med viktig näring fram till dess att moderkakan är tillräckligt utvecklad för att kunna ta över arbetet.

En rekommendation är att man bör börja med folsyra så snart som möjligt. Du får naturligtvis vänta fram till dess att du inser att du är gravid, vilket många inte har gjort under de första tre veckorna. Folsyra kan du t.ex. köpa på apoteket, men du kan även hitta det på hälsokostaffärer och på nätbutiker för tillskott online.

bard