Efter förlossningen

Smärta vid amning

Många människor associerar en förlossning enbart med att ett barn blir till, och visst stämmer det. Efter en förlossning har man blivit förälder. Innan förlossningen läser man flitigt på om vad man bör tänka på och hur man som bäst kan förbereda sig inför den stora dagen då en ny familjemedlem ska komma in i ens liv, men hur mycket förbereder man sig egentligen på vad som kommer att hända efter förlossningen?

En av de saker som man sällan talar om är amningen. Man får information av sköterskor hur man ska se till så att barnet får rädd grepp, men ytterst få ser till att meddela vilken ordentlig smärta som man kan uppleva. Många kvinnor som har fött barn menar att smärtan vid förlossningen inte ens kan jämföras med den smärta man känner när barnen ivrigt och hårt tar tag i spruckna och blödande bröstvårtor. Idag finns det många bra krämer och produkter som man kan använda sig av för att lindra smärtan, men att veta om att den (smärtan) kommer är den bästa förberedelsen du kan få.

Det finns två typer av produkter som används flitigt av kvinnor som har fått skador på bröstvårtorna i samband med amning. Det ena är en kräm som läker sprickorna och som dessutom ser till att bedöva bröstvårtan så att smärtan inte är lika påtaglig. Det andra är en så kallad amningsnapp. Amningsnappen liknar en vanlig napp men det finns flera skillnader. Amningsnappen ges inte direkt till barnet, utan fästes ovanpå din egen bröstvårta. När barnet suger tag så suger barnet alltså på amningsnappen och kan äta på sådant sätt, samtidigt som din hud får möjlighet att läka och vila.

bard