Graviditet

Mycket att ha koll på

Du har fått reda på att du är gravid, grattis! Det är en mycket spännande tid som står framför dig, men även en tid att informera sig och skapa sig en hel del kunskap om vad det innebär att ha barn. Förutom detta kanske man tidigt börjar att inhandla saker till den kommande bebisen och däremellan slåss man med diverse graviditetssymptom. Det kan kännas svårt och jobbigt att ta tag i tråkiga papper under denna period, men så fort som möjligt ska du se till att även ha detta avklarat.

När du är gravid och besöker din mödravårdscentral för första gången kommer du att få ett så kallad moderskapsintyg. Intyget är bra att ha om det skulle vara så att man av någon anledning kommer behöva ansöka om ersättning under tiden för graviditeten (av Försäkringskassan). Det är din barnmorska eller en läkare/sjuksköterska som ska skriva intyget och du behöver inte göra annat än att fysiskt be om det.

När du har fått ditt intyg ska du skicka in detta till Försäkringskassan. Även om du inte planerar att ansöka om ersättning under graviditeten kan du aldrig vara säker på vad som kommer att hända. Du kan behöva ta ut föräldrapenning innan barnet har fötts eller så kan du behöva annan ersättning relaterad till graviditeten, t.ex. om du blir sjukskriven under denna period. Så fort du har skickat in intyget och detta har registrerats av Försäkringskassan kan du logga in på “Mina sidor” och därmed också ansöka om föräldrapenning. Om alla villkor är uppfyllda av dig som “patient” så kommer Försäkringskassan att betala ut ersättning. Reglerna skiljer sig dock från föräldrapenning under graviditet och föräldrapenning när barnet är fött.

bard