Äntligen hemma!

Håll nere kostnaderna under mammaledigheten

Att leva på föräldrapengar är att leva lite snålare än annars, i synnerhet om man vill dryga ut dagarna så att man ska kunna vara hemma så länge som möjligt med sin älskling. Det finns många sätt att spara pengar genom att dra ner på kostnaderna. Ett exempel är att se över om man har några kostnader som man inte behöver ha just nu. Om man är föräldraledig kanske man till exempel inte behöver ett pendlarkort eller busskort, utan kan betala för de tillfällen man åker med enkelbiljetter eller någon form av reskassa. Om man prenumererar på någon tidning kanske man kan pausa prenumerationen ett tag och detsamma gäller andra typer av tjänster och abonnemang.

Ibland finns det kostnader man kan sänka. Dit hör elkostnaden som ofta kan sänkas betydligt. Kolla efter Billig el och se hur du kan få ner dina kostnader. Varför betala mer än man behöver? El behöver vi, men vi behöver inte betala onödigt mycket för den. A-kassan och medlemskap i facket kostar pengar, men ibland kan man sänka den kostnaden under föräldraledigheten om man ringer facket och förklarar läget. Ett gymmedlemskap kanske kan frysas ett tag, tills man är redo att börja träna igen. Detsamma gäller andra medlemskap man kanske inte har tid med just nu, men vill återvända till sen.

Man kan spara stora pengar genom att helt enkelt inte shoppa så mycket. En bebis behöver bra basplagg, men sliter inte så mycket på dem, därför kan man köpa bebiskläder billigt begagnat eller om man har tur ärva dem. Även barnvagn och andra tillbehör kan man köpa begagnat. Visst vill man ge sitt barn det bästa och visst kan det vara kul att shoppa, men det är en så begränsad period av livet man är föräldraledig och egentligen spelar det ingen roll för varken barnet eller föräldern vilken årsmodell vagnen hade och om en kaffe latte-hållare ingick eller inte. Det som spelar roll är tiden tillsammans och genom att handla begagnat och billigare kan man istället förlänga sin föräldraledighet.

Andra sätt att spara pengar är att köpa flergångsartiklar istället för engångsartiklar. Kräktrasor av tyg istället för av papper, trasor av tyg istället för av skum eller papper, blöjor av tyg istället för blöjor med plast och superabsorbenter, amningsinlägg av tyg istället för av papper eller bomull. Som tur är kommer det bra och bekväma alternativ till engångsprodukterna och de är i dag inte alls som de var när mormor var liten, utan det finns smidiga funktionsmaterial och andra tyger som är lätta att tvätta och bekväma att använda. Det finns till och med torrskikt i tyg som gör att rumpan inte känns blöt när barnet kissar i en tygblöja. Genom att använda flergångsartiklar sparar

man mycket pengar.

bard