Saker du bör veta innan förlossningen
Det är många som föreställer sig hur deras förlossning kommer att se ut, men verkligheten är oftast helt annorlunda. Här kan du läsa om de viktigaste sakerna som du bör veta och vara förberedd på innan du ligger i förlossningssängen och äntligen ska få träffa din stora kärlek.
1. Att läsa om hur en värk kommer att kännas går inte att jämföra med verkligheten. Du bör vara inställd på att det du läser inte kommer att kunna förbereda dig tillräckligt. Som tur är finns läkemedel som hjälper kvinnor till lättare och mindre smärtsamma förlossningar.
2. Det är inte alla kvinnor som upplever att vattnet har gått, även fast det är dags att föda. Det säga att endast 1 av 10 förlossningar startar just med vattenavgång, men det vanligaste är värkarna. Är du förstagångsföderska kan du få komma in till förlossningen redan när värkarna börjar att sätta igång, men det vanligaste är att det ska komma 3-4 värkar per 10 minuter.
3. En förlossning är alltid unik och ingen är den andra lik. Lyssna inte alldeles för mycket på vänner och bekanta som berättar om hur en förlossning går till. Förbered dig på alla möjliga scenarion så kommer du inte bli förvånad.
4. Det är under det så kallade utdrivningsskedet som du först kommer att känna känslan av att vilja trycka och krysta ut barnet. Känslan uppstår av att barnets huvud börjar att trycka sig mot din bäckenbotten.
5. Det är inte bara barnet som ska ut. Du ska även få ut moderkakan. När du har krystat ut barnet kommer du alltså att behöva krysta igen, men utan något direkt fint pris.
6. Under en förlossning kan bristningar och sprickor lätt uppstå i underlivet, vilket egentligen inte är så konstigt. Det kan vara så att du kommer att behöva sys. Ibland krävs bara något enstaka stygn och ibland flera. Du behöver inte oroa dig för smärta. Stygnen sker under lokalbedövning.
7. Få personer berättar om avslaget som kommer efter att barnet är ute. Avslaget ser ut som en blodig flytning och kan vara mycket riklig. Det är såret i livmodern som gör att man blöder och det vanligaste är att avslaget försvinner inom loppet av sex veckor. Skulle det vara så att du märker av en illaluktande doft eller om du får feber behöver du kontakta din barnmorska. Infektioner är vanliga men lätta att bli av med.
8. Moderkaka och barn har kommit ut och kroppen försöker långsamt men säkert att återställa sig. Du kommer att uppleva så kallade eftervärkar och dessa kan kännas som starkast i samband med amning. Värkarna kan hålla i sig ett tag och beror på att livmodern börjar att återgå till sin normala storlek igen.