Äntligen hemma!

Mamma – få tid för dig själv

I tidningar och media får man ständigt höra att man som mamma borde se till att ta mer tid för sig själv. Visst låter det härligt, men hur får man egentligen till den där tiden som alla verkar prata om? Är det i samband med att tvätten ska tas om hand, i samband med nattning eller är det när barnen ska iväg på träning? Att försöka hitta tid till sig själv som förälder kan vara otroligt svårt. Det är ständigt något som måste städas, packas, lagas eller tvättas.

Att ta tid för sig själv är dock väldigt viktigt och något som man måste börja prioritera mer. Mycket handlar om det egna tänkandet – att det inte gör så mycket att tvätten blir försenad eller att middagen inte kommer att ha en a la carte känsla över sig. Vi vet att det kan vara svårt att ändå få detta att ske i praktiken och har därför skapat en lista med värdefulla tips på hur du som mamma får mer tid för dig själv.

Fortsätt med det du älskar – Brukade du promenera mycket innan du fick barn eller gick du kanske på yoga eller tog danslektioner? Du vet väl att livet inte är över bara för att du har fått barn och att du inte behöver vänta tills barnet är 18 år innan du kan börja med aktiviteterna igen? Om du inte har möjlighet till barnvakt så ta med dig ditt barn. Det finns både mamma-yoga, dans för mamma och barn och promenader kan du göra med bärsele eller vagn.

Glöm inte dig själv – Att ha bra självkänsla är otroligt viktigt för att man ska orka vara en bra mamma. Försök hitta tid att komma iväg till frisören, fixa naglarna eller gå på massage. För att lyckas med detta gäller det såklart att du har någon som kan ta hand om barnet under tiden. Om barnet går på förskola – passa på! Tvätten kan vänta!

Unna dig något – Att få tid för sig själv betyder inte alltid att du ska kunna läsa klart boken, hoppa in i duschen eller hinna lägga ett lager av mascara. Ibland behöver man mer än så. Det kan t.ex. handla om att du köper nya och spännande sexleksaker till dig själv eller till dig och din partner, att ni har en mysig dejt där inga barn får störa eller att du, i din ensamhet, dansar runt naken till din favoritmusik.

Det är bara du som kan bestämma vad som är viktigast för dig och varför du vill ha egentid, men huvudsaken är att du gör det. Det behöver inte vara en timmes massage på salongen varje dag, men försök åtminstone att få in två tillfällen i veckan där tiden bara handlar om dig.

bard