Efter förlossningen

Mamma – du är viktig

Under graviditeten har du troligtvis lagt ner mycket tid på att planera inför att den nya familjemedlemmen ska anlända. Du har haft många månader på dig att se till så att säng är klart, nappflaskor finns i otaliga upplagor och att garderoben till den lilla är packad och klar. Naturligtvis har du kanske även sorterat plaggen enligt färg, storlek eller kategori. Byxor till höger, bodys till vänster.

Med andra ord är du helt förberedd på den första tiden hemma med bebis, men har du tänkt på dig själv? Det är inte ovanligt att många mammor (och även pappor) lägger otroligt mycket tid på att planera inför själva barnet, men glömmer bort sig själva i processen. Det är inte bara bebis som kommer att ha det tufft under förlossningen utan även du som moder och kanske även partner. Av denna anledning är det alltså minst lika viktigt att du inhandlar saker för att underlätta för dig själv efter förlossningen.

Inköpslista för mamma

1. Du kommer att vilja känna dig bekväm och du kommer att använda binda efter en förlossning – länge! Se därför till att du köper en upplaga av ordentligt stora, lösa och bekväma trosor. Hinner du inte kan du från sjukhuset ta med dig en bunt engångstrosor i nät. Oavsett om du har fått vaginalt eller via kejsarsnitt är detta ett MÅSTE.

2. Du blöder mycket efter en förlossning och kommer därför att vara i behov av stora, tjocka och långa bindor. Köp de största du kan hitta eller, precis som ovan, ta med en bunt från sjukhuset. Snåla inte. Du kommer ångra det i efterhand.

3. Choklad kan få den jobbigaste dagen att kännas perfekt, eller hur? Se till att du har choklad hemma för de där stunderna då amningen strular, bebis gråter otröstligt eller nätterna är långa. All choklad är acceptabel!

4. Ni kommer vara trötta. Mycket trötta. Se till att ni fyller frysen med färdiglagad mat som bara kan tinas eller satsa på mikromat i olika former. De första dagarna är detta guld värt.

5. Ett sista tips på vägen är att ta dagen som den kommer. Du behöver inte följa listor eller göra som kära mamma rekommenderar om det inte känns bra. Ta tid för att lära känna din bebis och strunta i matlagning, disk och städning ett tag.

bard