Äntligen hemma!

Lär känna varandra

Det kan ta betydligt längre tid att lära känna sin bebis än många tror. Den lilla nya kan inte kommunicera på annat sätt än att skrika och inte heller kan den med hjälp av rörelser visa vad den vill. Det enda man har att gå på är just skriken…åtminstone till en början.

Att lära känna sin bebis är en otroligt spännande upplevelse, men den kan också vara påfrestande och svår när man inte lyckas få reda på vad det är barnet vill. Du behöver ställa dig in på att det kommer komma otaliga situationer där du testar allt som är fysiskt möjligt, men barnet ändå fortsätter att skrika i högan sky. Oroa dig inte! Det tar tid, men tids nog kommer du att märka skillnad mellan de olika skriken. Det som idag bara låter som samma skrik vid varje situation kommer att utvecklas till ett “jag är hungrig-skrik”, ett “jag är trött-skrik”, ett “jag vill ha ny blöja-skrik” och allt annat däremellan.

Ju mer ni umgås, desto mer kommer ni att lära känna varandra. Det lilla barnet kan inte annat än att förlita sig helt på att du som förälder finns där och ger närhet, trygghet och stöd. Den som ammar har en ständig hud mot hud kontakt med barnet, men även om man inte ammar eller är den andra föräldern utan matpåsar på kroppen, är kontakten otroligt viktig. Det krävs inte mycket för att ni ska bygga upp ett starkt band mellan varandra, men det krävs tid och att du lyssnar på din bebis signaler. Ibland kan skriken handla om just närhet, och inte mat eller en ny blöja. Det är viktig att du uppmärksammar ditt barn när barnet uppvisar behovet av att vara dig eller en annan vuxen nära. Om du ignorerar dessa signaler finns det risk att er anknytning kommer att skadas.

bard