Äntligen hemma!

Skönhetsvård för gravida och nyblivna mammor

Ett plus på stickan är för många början på en omvälvande tid i livet. Inne i kroppen sker många förändringar som bland annat påverkar huden och håret under och efter graviditeten. Många upptäcker att de behöver ändra sina hudvårdsrutiner för att få bukt med nya hudproblem och inte överbelasta huden. Samtidigt kan du som gravid eller nybliven ammande mamma oroa dig mer för skadliga ingredienser än tidigare. Vilka krämer är okej att använda under graviditeten? Kan jag fortfarande använda parfym?

När det gäller parfym och andra dofter finns det inga studier som tyder på att parfym och parfymerade produkter är skadliga för fostret i magen, men under graviditeten förändras både doft- och smaksinnet och favoritparfymen kanske plötsligt inte alls doftar lika gott som tidigare. Under perioden strax efter förlossningen finns det dock poänger med att köra parfymfritt. Det nyfödda barnet har ett känsligt luktsinne och det är viktigt för bebisen att få känna mammans egen kroppsdoft. Lyxa istället till det med parfym vid speciella tillfällen, kanske när du äntligen har tid att få till en dejt på tu man hand med din partner igen. Unna dig till exempel en ny Giorgio Armani parfym när amningsperioden är över.

Huden då? Många upplever att huden blir känsligare och kan få både utslag och plitor under graviditeten. Det här beror på hormonförändringar och besvären kan variera under graviditetens gång. Därför är det bra att använda milda ingredienser som inte irriterar huden. Under graviditeten blir huden dessutom extra känslig för sol och det är viktigt att använda solskydd för att undvika pigmentförändringar och melasma. Välj gärna ett solskydd med mineraler och hög solskyddsfaktor (SPF).

Det finns ganska lite studier som gjorts på hudvård och gravida och ammande kvinnor men det mesta tyder på att väldigt lite av de aktiva ingredienserna i hudvård tas upp av kroppen. Det finns dock vissa ämnen som gravida och ammande rekommenderas att undvika:

  • A-vitamin/retinol är en kraftfull antioxidant som har en föryngrande effekt på huden. Den är därför vanligt förekommande i anti-age produkter, men A-vitamin i mycket höga doser har visat sig kunna öka risken för fosterskador. Undvik därför retinol under graviditets- och amningsperioden även om det inte är troligt att den mängd som förekommer i hudvård skulle leda till problem.
  • Syror som AHA- och BHA-syra är bra exfolianter som håller huden strålande, men under graviditeten bör du låta huden vila från dessa. Inte minst eftersom syror gör huden mer solkänslig. Det finns mildare varianter som till exempel PHA som passar den känsliga huden hos gravida bättre för den som fortfarande vill exfoliera.

Utöver detta går det bra att fortsätta ta hand om sin hud som förut. Ös på med fukt, fukt och åter fukt och se till att skydda både ansiktet och resten av kroppen från sol för en välmående hud både innan och efter graviditeten.

bard