Äntligen hemma!

Att plugga med småbarn

Det råder delade meningar om hur det är att plugga som småbarnsförälder. Vissa tycker det är jättebra, andra tycker det är riktigt jobbigt och svårt att få tiden att räcka till. Givetvis beror detta på hur många barn som finns i hushållet, om du är ensamstående eller om ni är två som delar på hushållet och tar hand om barnen.

För dig som är ensamstående kanske det är lättare att plugga på distans så att det inte blir lika stressigt med tider på förskolan, tåg att passa och dylikt. Blir barnet sjukt är det heller inte någon förlorad inkomst på att stanna hemma och vabba. Det som är viktigt är att ha fasta rutiner och verkligen få plugget gjort istället för att göra allt annat som inte hinns med när den lille är hemma.

Bli effektiv och dela på hushållets sysslor

För att studierna ska fungera om du är förälder gäller det att du pluggar effektivt, har en bra studieteknik samt verkligen avsätter tid för ditt pluggande. Skapa fasta rutiner som fungerar för er och är ni två vuxna i familjen måste ni dela upp sysslorna mellan er. Det kan lätt bli att den som går hemma och pluggar automatiskt blir den som ser till att det tvättas, städas, lagas mat och liknande, men att studera ska liknas vid att arbeta. Disken ska inte diskas under studietid. Barnen ska inte vara hemma hela dagarna bara för att du studerar hemifrån några dagar i veckan. Sätt dig själv och dina studier som prioritet och tänk att den tid du investerar i pluggandet faktiskt kommer vara tid investerad i familjens framtida ekonomi och dina barns framtid. Med en utbildning har du lättare att försörja familjen och ge dina barn roliga upplevelser. Du kan påbörja ett sparande till dina barn och slippa leva på existensminimum. Du föregår dessutom med gott exempel inför barnen genom att skaffa dig en utbildning.

Även du som redan har jobb kanske kommer att plugga tillfälligt, läsa en kurs eller ta en kompetensutveckling för att klättra i karriärstegen. Kanske till och med via ditt befintliga arbete. En kurs hos kompetens express kan göra dig bättre på ditt jobb, ge dig verktyg att bli en bättre chef eller hur du kan effektivisera exempelvis kundtjänsten. Detta är e-learning-kurser som främst arbetsgivare köper in och ger sina anställda, och det finns inget som hindrar att du kanske får en eller flera sådana här kurser när du ändå är föräldraledig. Är du bara tillräckligt effektiv i hemmet kan du både ta hand om bebisen och kompetensutveckla dig själv hemifrån, och när du kommer tillbaka till jobbet har du kanske möjlighet att klättra en pinne eller två på karriärstegen.

Tänk på

Tänk på att strukturera upp ditt pluggande, din vardag och även din fritid. Även om du pluggar kommer du att få ta del av en del sysslor, samt spendera tid som vanligt med barnen när de är hemma. Att plugga under småbarnstiden kan faktiskt göra dig till en mer strukturerad individ senare.

bard