Graviditet

De sista veckorna

Du har tagit dig igenom det mesta av graviditeten och antagligen har du nu bara några få veckor kvar. Tiden går långsamt och du försöker få den att gå snabbare med diverse nyhetstidningar och skvallerbloggar. Från och med vecka 38 räknas barnet som helt fullgånget och skulle förlossningen starta igång är detta ingenting att oroa sig för. Barnet är redo att födas, men när det kommer till förstagångsföderskor är det inte ovanligt att det drar ut lite mer på tiden. Utgå dock inte från detta. Alla graviditeter är olika.

Trots att alla foster växer olika så är det en ungefärlig uppskattning att barnet i denna vecka är cirka 49 cm långt och väger cirka 3 kilo. Vid den här tidpunkten har barnet också vänt sig med huvudet nedåt, men det finns fall där detta ännu inte har skett. När detta sker känner många en stor lättnad. Barnet sjunker och det blir enklare och bekvämare att andas igen, däremot är det vid denna vecka som de flesta börjar känna förvärkar. Ilningar i bäckenbotten är heller inget ovanligt.

Även om en förlossning kan vara mycket påfrestande för bebisen så brukar de klara det bra. Under graviditeten har barnet haft lång tid på sig att samla näring, vilket kan användas under själva förlossningen.

bard