Graviditet

Koffein – vad gäller egentligen?

I Sverige är det nästan en tradition att dricka kaffe, men hur påverkar koffeinet fostret under graviditeten? Många kvinnor känner att de behöver kaffet för att orka hålla sig vakna, speciellt om man har fått symptom som trötthet. Det råder delade meningar om huruvida koffein skulle vara farligt eller inte, men ingenting är bra i alldeles för höga doser och detta gäller även koffein.

Skulle du få i dig alldeles för höga doser koffein så finns det risk för missfall och även barnets vikt kan påverkas negativt. Man brukar säga att en bra rekommenderad mängd att hålla sig till är cirka 300 milliliter om dagen. Tycker du att det är jobbigt kan du istället se det som att du får dricka max 4,5 dl. Är det te som är din svaghet är det rekommenderade intaget 12 deciliter om dagen. Glöm inte bort att det finns koffeinfritt kaffe som du kan dricka om det endast är smaken som du vill komma åt.

I produkter som te och kaffe hittar man alltid koffein naturligt, men kom ihåg att även energidrycker och vissa läsksorter (t.ex. coca cola) innehåller koffein.

bard