Äntligen hemma!

Kommunikationen i konflikter

Ingen familj utan gräl och bråk. Alla vi föräldrar går igenom konflikter med våra barn, och de går igenom konflikter med oss. Det är oftast lika jobbigt för alla inblandade, men på olika sätt. Vi vuxna har haft många år på oss att förstå känslor och hur vi hanterar dem medan det är något som barnen precis håller på att lära sig.

Du ansvarar för att leda situationen

Trots att vi vuxna har mer erfarenhet än barnen av olika typer av konflikter, kan det ibland vara svårt att behålla lugnet om man till exempel är stressad. Dock är det ju så att ju mer du eldar upp dig, desto större är risken att även ditt barn gör det och då är det lätt att situationen både eskalerar och urartar. Det gör att vägen tillbaka till lugn och balans blir både längre och svårare. Ansvaret ligger på dig som förälder att hantera situationen och vägleda både dig och barnet genom den – det är aldrig ok att begära att barnet ska klara det.

Se och respektera varandra

Det finns olika verktyg för att hantera konflikter men det handlar alltid om kommunikation. Att även om du och ditt barn genomgår en konflikt ska hen känna sig trygg i att allt kommer bli bra och att du älskar hen ändå, alltid och oavsett. Det uppnås bara genom att du praktiskt visar ditt barn just detta, varje gång ni har bråkat. Är ni på väg in i konflikten och du känner att känslorna börjar svalla och springa iväg med dig – stanna upp, ta ett djupt andetag och vänd dig direkt till ditt barn. Berätta hur du känner. ”Vet du, jag märker att vi båda börjar bli arga och jag tycker det känns jättetråkigt. Jag älskar dig. Kan vi inte ge varandra en kram och prata med varandra om hur vi verkligen känner?” Är ditt barn inte redo än så måste du respektera det. Kanske behöver ni vara själva ett tag. Att vara arg är helt ok, men tappa aldrig bort kommunikationen och kärleken till varandra.

bard