Äntligen hemma!

Att stärka sitt barns självkänsla

Att hjälpa sitt barn att växa upp till en trygg och harmonisk individ ser många föräldrar som sitt främsta mål och livsuppgift. Samtidigt som man som barn ska få vara liten och oskuldsfull med utrymme att få göra sina egna misstag undgår ingen tacksamt nog att lära sig en hel del längs vägen. Att lära sig ta ansvar, att vara en god vän och att kunna stå upp för sig själv är exempel på egenskaper vi önskar våra små. Så hur hjälper du då ditt barn att stärka sin självkänsla på ett effektivt och naturligt sätt?

Få saker är så härliga för ett barn som när mamma eller pappa vill spendera tid tillsammans med honom eller henne. Lägg ifrån dig telefonen, logga ut från jobbmejlen och låt disken vänta en liten stund medan ditt barn pratar eller berättar något. Alltför ofta svarar vi av bara farten och det krävs inte många minuter av ögonkontakt och fullständig koncentration på vad barnet säger för att det ska känna sig sett och bekräftat. Är det alldeles för mycket att hinna med efter jobb och hämtningar på förskola och fritids så försök ta en liten stund tillsammans vid nattning istället och låt barnet få berätta om sin dag.

Alla barn behöver vuxna förebilder att se upp till. Prata inte om dig själv eller om andra i termer med negativ klang, och visa att problemlösning är viktigare än att sätta sig på tvären. Tilldela gärna ditt barn uppgifter som det klarar av. Det är såklart tillåtet att misslyckas ibland men det är ingen höjdare för självkänslan att misslyckas för ofta. Allt från att lägga fram sina egna kläder till nästa dag, duka bordet eller skala potatis till middagen kan få ditt barn att känna sig duktigt och att det både kan ta ansvar och lösa problem!

Glöm inte, alla föräldrar känner sig misslyckade ibland men allt behöver inte vara så perfekt hela tiden – med en stor skopa kärlek följer ett tryggt och glatt barn.

bard