Äntligen hemma!

Hur du skapar en miljö som främjar barnets språkutveckling

Som förälder är du central i ditt barns språkliga utveckling. Många föräldrar möts av en uppsjö av råd och förväntningar kring barnets utveckling, till exempel om hur mycket barnet ska prata vid en viss ålder eller vilka ord det ska kunna. Men det viktigaste är att skapa en miljö där språket flödar naturligt. Det handlar om att göra språket till en levande och lustfylld del av vardagen.

Kommunikationens betydelse

Språkutveckling handlar om mer än att bara lära sig ord. Det centrala är att förstå och bli förstådd, att skapa kontakt med andra och att utforska världen. Innan ditt barn säger sitt första ord kommunicerar det med dig genom blickar, gester och ljud. Att vara lyhörd för dessa signaler, svara på dem och sätta ord på barnets upplevelser lägger grunden för en god språkutveckling.

Icke-verbal kommunikation

Tänk dig att du och ditt barn tittar på en fågel tillsammans. Istället för att bara säga “fågel”, kan du beskriva den: “Titta, en liten, blå fågel! Den kvittrar och flyger till trädet.” Detta ger barnet så mycket mer än bara ett ord – det ger en helhetsupplevelse av språket, och visar hur ord kan användas för att beskriva världen.

Vardagens möjligheter

Det behövs inga speciella “språkstunder” för att främja språkutvecklingen. Vardagen är full av naturliga tillfällen! När ni klär på er kan du prata om kläderna, färgerna och kroppsdelarna. Vid matbordet kan ni prata om maten och vad ni har gjort under dagen. Forskning, bland annat vid Högskolan i Borås (Stöttning av talspråksutveckling), visar att en rik språkmiljö, där språket används aktivt och varierat, är avgörande.

Lek och läsning

Leken är barnets naturliga sätt att lära, och det gäller även språket. Genom rollekar och fantasilekar får barnet använda språket kreativt. Att läsa tillsammans är en annan viktig aktivitet. Böcker öppnar dörrar till nya världar och nya sätt att uttrycka sig. Välj böcker som passar barnets ålder, och gör läsningen till en interaktiv stund. Ställ frågor, peka på bilder och prata om vad som händer.

Sång och ramsor

Sång, rim och ramsor är inte bara roligt, det stimulerar också barnets språkliga medvetenhet. Genom rytmen och rimmen får barnet en känsla för språkets uppbyggnad och ljud. Sjung barnvisor, hitta på egna ramsor eller läs klassiska rim och ramsor. På Rikshandboken i barnhälsovård (Främja barns språkliga utveckling) finns många tips på hur man kan främja barns språkutveckling i vardagen.

Hur man pratar med barnet

Det är inte bara att man pratar med barnet som är viktigt, utan också hur man gör det. Använd ett rikt och varierat språk, även om barnet inte förstår allt. Var lyhörd för barnets försök att kommunicera, även de icke-verbala. Uppmuntra barnet att berätta och ställ öppna frågor som lockar till längre svar. När barnet säger något, bekräfta det genom att upprepa med korrekt grammatik eller i frågeform. Detta modellerar språket och visar att du lyssnar. Detta kallas för turtagning, att vänta på sin tur och lyssna.

Flera språk

Om ditt barn växer upp med flera språk är det en stor tillgång. Flerspråkighet berikar barnets kognitiva och språkliga utveckling. Forskning visar att barn som exponeras för flera språk tidigt utvecklar en ökad språklig medvetenhet. Det viktiga är att barnet får höra och använda alla sina språk regelbundet. Tala ditt modersmål med ditt barn, och uppmuntra andra att göra detsamma. Se till att alla språk får tillräckligt med utrymme och stimulans.

Om du är orolig

Alla barn utvecklas i sin egen takt. Men om du känner oro för ditt barns språkutveckling, tveka inte att söka hjälp. På BVC kan du få råd och stöd, och vid behov remitteras ni vidare till en logoped. Tidiga insatser är viktiga. 1177 Vårdguiden (Barnets språkutveckling) betonar vikten av en stimulerande miljö. Genom att vara engagerad och lyhörd kan du ge ditt barn de bästa förutsättningarna.

Språkets utveckling

Att följa ett barns språkutveckling är en spännande resa. Genom att skapa en miljö där språket får ta plats, med lek, samtal och berättande, ger du ditt barn en värdefull gåva – ett rikt och levande språk. Kom ihåg att varje samtal och varje saga är en investering i ditt barns framtid. Mer information och stöd finns att få hos BVC, logopeder och via bibliotekets språktjänster. En nyligen publicerad studie (Mer prat är avgörande) visade att mängden tal barn exponeras för är avgörande, oavsett socioekonomisk bakgrund.

bard