Frågor om graviditeten

Var graviditeten planerad?
Graviditeten var helt och hållet planerad och väldigt väldigt efterlängtad från min sida.

Kändes det som att det gick fort att bli gravid?
Första gången vi var gravida var juni 2012, andra gången var juni 2013 men både gångerna fick vi tidigt missfall. Sedan tog det oss sex månader att bli gravida från att vi bestämde oss att skaffa barn och såhär i efterhand minns jag knappt något från alla dem gånger det inte gick. Däremot vet jag att jag inte hade speciellt mycket tålamod och tyckte att månaderna kändes som evigheter.

När vi var inne på den femte månaden hade jag jag gett upp lite och kontaktade en klinik här i Jönköping och skrev om att vi inte blev gravida och då fick jag ett svar som löd något i stil med ”Försök ett halvår till sedan hjälper vi er med en utredning. För de flesta hjälper det att bara skriva till oss så som du har gjort nu. Lycka till!” Det fungerade! Det var precis som hon sa och vi blev gravida månaden därpå.

Misstänkte du att du var gravid? Kände du någon symtom?
Ja, jag misstänkte att jag var gravid men kunde knappt tro på det. Det kändes som små hugg längre ner i magen(men det är ju inte ovanligt vid mensvärk heller), jag hade ”nervös-inför-ett-tal-illamående” men framförallt upplevde jag att brösten gjorde ovanligt ont och spände väldigt mycket.

När gjorde du ett graviditetstest?
Jag har varit sådär hopplös och köpt hur många stickor som helst för att jag inte har kunnat vänta. Första gången jag testade mig var BIM-1 och då visade stickan negativt.. snacka om att man lever på hoppet. På BIM+1 visade testet positivt och jag har skrivit såhär om det ”Jag tror mensen kommer att komma.. jag vill stoppa tiden här och nu – när testet visar att jag är gravid. Imorgon kanske det visar tvärtom..”graviditetstest clearblue
Hur reagerade du när du fick reda på att du var gravid?

Den här gången när jag blev gravid kändes det faktiskt inte alls mycket. Eftersom pluset på stickan har lett till missfall två gånger innan så hade jag svårt att tro att det skulle gå vägen. Det är klart att jag hoppades att det skulle gå vägen men reaktionen var inget speciellt. Jag ville inte ta ut något i förskott.

Hur berättade du för Jesper och vad var hans reaktion?
Vi satt i soffan och jag visade bara stickan som visade positivt. Hans reaktion var ungefär likadan som min, vi visste liksom att missfallet kanske inte var så långt borta och hade ganska svårt att tro på och glädjas med pluset. Vi kramades och hoppades på att den här graviditeten skulle sluta lyckligt.

(Till en liten roligare historia – när jag berättade för Jesper att jag var gravid juni 2012. Det var varmt ute och vi låg och löste korsord. När vi var klara så ritade jag upp en hänga gubbe i tidningen och Jesper började gissa. Han hade bara bokstaven P kvar men förstod verkligen ingenting. Han blev hängd och jag fyllde i P:erna och det ansiktsuttrycket kommer jag aldrig att glömma! Han kollade på mig med världens största ögon och med öppen mun sedan dök han ner i kudden och mumlade något haha. Sedan låg han så i flera minuter och sa typ ne, ne, är det sant, ne, helt sjukt osv. Det kommer jag aldrig glömma♥ haha min fina älskling.)

På vilket sätt din kropp förändrats under graviditeten?
Utseendemässigt har givetvis magen blivit rund och fin och det är det allra bästa. Brösten började ömma redan vid BIM och jag har gått upp en storlek. Jag har även fått bristningar på brösten som jag hoppas bleks bort med tiden. Jag har mycket mer fett på mina lår, höfter och rygg(!) och det är ju inte så läckert men inget jag lägger någon större vikt vid eller mår dåligt av. Efter vecka 35 tycker jag även att ansiktet har börjat se lite rundare ut och en härlig dubbelhacka har tillkommit. ;-) Blodådror syns mer både på mage, händer och fötter. I vecka 38 hade jag gått upp 12 kg.

I tredje trimestern har jag haft mycket mjölksyra och flåsat mycket. Jesper har fått massera mina ben då dem har värkt lite, men inte alls så farligt. I början av graviditeten hade jag ont i huvudet och nacken. Annars är det en punkt i ryggen som jag har reagerat och haft mest ont över. Jag har inte kunnat sitta längre stunder utan att ryggen har gjort väldigt ont men det försvann dem sista veckorna under graviditeten.

Jag har läst mycket om att hår, hud och naglar brukar förändras under graviditeten men det är inget jag har lagt märke till utan jag känner att det är som det brukar.

Lite rundare, lite fläskigare, lite större ådror, ja.. lite mer av allt utan smidigheten ;-)

Olja för magen, har du varit flitig med att smörja?
Jag har inte smort efter varje dusch men i alla fall en gång/vecka – ibland mer, ibland mindre. Att smörja brösten har jag varit lite sämre med, kanske därför jag har bristningar också.. jag vet inte hur mycket som beror på oljan men det känns i alla fall bra att smörja in sig. Nu i slutet av graviditeten har skinnet vid revbenen varit så pass spänt och börjat klia och då är det olja som gäller.

Har du haft några cravings?
Nej, inget speciellt faktiskt. I början av graviditeten när jag mådde väldigt illa var det enda jag ville och kunde äta var fiskpinnar och potatismos med massor av citron på. Jag hade även dille på energidrickor tills jag såg att det inte var rekommenderat för gravida att dricka, annars var det vädligt surt och gott! Senare i graviditeten har jag varit väldigt sötsugen men inte på något speciellt så det blir extremt. Twix var en favorit men inte i mer än två veckor. Så cravings kan jag inte säga att jag har haft några mer än energidrickan.

Har du förändrat dina kostvanor sedan du blev gravid?
I början av graviditeten åt jag mer hälsosamt än vanligt och det var bara för att jag sug efter nyttig husmanskost med goda sallader. Annars har jag kört på som vanligt bortsett från allt som har med sötsuget att göra. Äta godis, chips, kakor, glass osv flera dagar i veckan är ju inget jag brukar göra. Jag borde vara mer hälsosam, det borde jag varit även innan jag blev gravid. Jag har fallit för mycket simpel mat, typ ”barnmat” sedan jag blev gravid såsom köttbullar, korv, spagetti och köttfärssås etc.

Är det något som du inte har stått ut med? Smaker, lukter osv.
Det som jag har haft svårt med är andra personers kroppslukt, då menar jag inte familj och vänner utan mer från kunder på jobbet. Jag har ofta tagit ett steg tillbaka och hållit andan när det har behövts. Fotsvett och tåbira har varit en annan lukt som jag har känt väldigt tydligt och tyckt att det luktar starkare än vanligt så jag har fått tjata en del på Jesper..

Smaker som jag har haft svårt för är rå lök, spelar ingen roll vilken sort. Jag tycker att det smakar jättemycket och att det tar över hela måltiden. Lukten av vitlök hatar jag – när Jesper lagar mat luktar det antingen vitlök, bacon eller svamp och det ena är inte bättre än det andra.

Finns det något som du är sugen på som du aldrig annars har varit sugen på?
Det jag kan komma på är att jag har nafsat i en ölkorv som jag vanligtvis tycker luktar och smakar apa, det var ganska gott. Rucola har jag inte tyckt om innan men nu tycker jag att det är gott i små mängder, ifall det har med graviditeten att göra kan jag inte svara på. I slutet av graviditeten har jag varit jättesugen på kaffe! Ofta tänker jag ”åh, nu hade det varit gott med en kopp kaffe”. Vanligtvis dricker jag aldrig kaffe.

Hur klär du dig som gravid?
Jag klädde mig i normala kläder så långt in i graviditeten som det bara gick. När magen började bli rundare så hade jag ofta på mig ”pyjamasbyxor” och en enkel topp till. Jag har inte varit ett fan av gravidkläder och speciellt inte av byxor med höga muddar. Fast när jag tog på mig ett gravidlinne senare i graviditeten insåg jag lite vad jag hade missat… inget som stramade åt och det var väldigt skönt.

I slutet av graviditeten har jag mest gått runt i bikini, långklänningar, knäkorta leggigs och linne. Perfekt att vara höggravid under semestern så man slipper anpassa sig till snygga och obekväma jobboutfits.

3 thoughts on “Frågor om graviditeten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.