Bakåtvänt räddar liv

Hur länge ska barn åka bakåtvänt? Det är minst sagt ett hett ämne och det krävs inte mycket för att det ska bli dispyter och hårda ord på sociala medier. Jag tror att ämnet är känsligt på grund av att det inte finns några exakta regler som talar om när det är tid att t.ex. byta från en bakåtvänd bilstol till att åka framlänges i en bältesstol. Jag tror också att ämnet är känsligt för det handlar om det dyrbaraste vi har, våra barn. Alla föräldrar vill sitt barns bästa men vår syn på säkerhet i trafiken skiljer sig avsevärt från varandra ibland och det tror jag föder diskussioner om vad som är rätt och fel.

Vad är rätt? Vad är fel? Jag älskar Ines och Ester av hela mitt hjärta och jag vill göra det bästa möjliga för dem men det är inte lätt! Under mina två graviditeter och mina två år som mamma har jag inte fått någon information av någon om barns säkerhet i bil. Inte på MVC, inte i föräldragruppen, ingen föreläsning, ingenting från BB, inte ens en liten broschyr från BVC. Ingen tar ansvar över att ge ut viktig information till nyblivna föräldrar därför är det så himla viktigt att vi som föräldrar läser på kring ämnet.

Långa ben och åksjuka bör inte påverka

Vissa barn sover alltid i bilen, andra tycker att det är tråkigt och skriker ofta, en del kanske är åksjuka och mår dåligt. Alla barn är unika och vi föräldrar upplever bilåkandet på olika sätt. Vi har olika bilar med olika stort utrymme, vi har olika bilstolar, en del har bara en bilstol medan andra har tre och vi har olika långt att åka. För en del är resorna en tid att koppla av och andas ut och för andra kan åkturerna vara en pärs med protesterande och skrikande barn. Som dessutom skriker ända tills man stannar bilen. Vi har olika förutsättningar men EN sak har vi alla gemensamt. Våra barn ska sitta bakåtvänt tills de är minst 4 år. Helst 5 år. Det gäller Ines, det gäller Ester, det gäller mina kompisars barn, kompisars kompisar, det gäller DINA barn, det gäller ALLA BARN. Alla barn ska åka bakåtvänt tills de är minst 4 år. I Sverige ligger vi steget före, BeSafe ligger steget före och trycker mycket på detta eftersom statistiken visar att fler barn överlever som sitter bakåtvänt.

hur länge ska barn åka bakåtvänt
Tyngdpunkten på nacken är högre hos barn än vuxna i en frontalkrock.

För ett barn som sitter framåtvänt tidigare än 4 års ålder blir belastningen på nacken för hög vid en frontalkrock. Risken att nacken går av och barnet avlider är mycket större än hos ett barn som sitter bakåtvänt. Skillnaden mellan barn och vuxna är att tyngdpunkten blir högre på ett barns nacke gentemot en vuxen.

Det finns ingen lag som tvingar oss att ha barn bakåtvänt till 4 års ålder och därför vänder en del föräldrar på sina barn tidigare. Vanliga orsaker är t.ex. att barnet är åksjukt, har trångt benutrymme eller att föräldrarna inte har blivit informerade. Det BORDE finnas en lag på detta eftersom det handlar om barns säkerhet, barns liv. Jag skulle ALDRIG vända på mina barn för tidigt för jag vill inte riskera något. Jag förstår att man som förälder blir trött på att torka spyor och tvätta klädsel i bilstolen(vilket inte är smidigt) om man har ett åksjukt barn. Jag förstår att föräldrar överväger och funderar på en annan lösning MEN att vända barnet framåt är OERHÖRT riskfullt. Om olyckan är framme är det stor risk att ditt barn dör vid en frontalkrock om hen sitter framåtvänt eftersom att kroppen inte är färdigutvecklad och framförallt att nacken inte klarar av den belastningen vid en krock. Jag skulle inte köra en meter med mina barn framåtvänt innan 4 års ålder eftersom jag vet riskerna med det. Statistiken på barn som dör framåtvänt är mycket högre än de som åker bakåtvänt. Det spelar ingen roll om Ines eller Ester skulle bli åksjuka eller klaga på att det är tråkigt att åka bil. Jag torkar hellre spya efter spya och hör tjat, skrik och protester VARENDA bilresa för att jag älskar dem och vill inte leva utan dem. Jag vill maximera säkerheten i bilen så gott det går och det gör jag genom att välja bakåtvänt åkande tills mina döttrar är minst fem år, förhoppningsvis ännu högre upp i åldrarna.

Bakåtvänt är rättvänt

Forskning och statistik visar att barn som åker bakåtvänt har större chans att överleva en krock. Varför? För att belastningen som sker vid en krock delas upp över nacke, rygg och bål jämfört med ett barn som åker framåtvänt där belastningen bara hamnar på nacken. NTF förklarar ”Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen. Det är den knycken som barnets nacke inte klarar av. Barnet kan bryta nacken medan vi vuxna kan få whiplash-skador. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Först då är nackmuskulaturen något mer utvecklad, och de flesta barn är för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol.”

Jag skriver det här inlägget för jag vill påverka andra föräldrar till att välja bakåtvänt åkande så länge det bara går. Om jag lyckas att få en tankeställare hos någon är jag glad, för det kan rädda barns liv om olyckan är framme. Jag tror många föräldrar saknar information kring barns säkerhet i bil och vet inte följderna av vända sina barn för tidigt.
hur länge ska barn åka bakåtvänt?
Bakåtvänt är rättvänt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.